Wietnam to nie tylko kraj o zapierających dech w piersiach krajobrazach, bogatej kulturze i fascynującej historii. To również jedno z najważniejszych miejsc na mapie kawowego świata. Kiedy myślimy o kawie, nasze myśli często kierują się ku Brazylii, ale to właśnie Wietnam jest drugim największym eksporterem kawy na świecie. W tym wpisie przybliżymy Wam wyjątkowy świat wietnamskiej kawy, jej rodzaje, pochodzenie, sposób uprawy oraz ciekawostki, które warto znać!
Wietnam zaczynał swoją przygodę z kawą pod koniec XIX wieku, kiedy to francuscy misjonarze przywieźli kawę na statkach. Pierwsze plantacje powstały na terenach górzystych, szczególnie w regionie Środkowych Wyżyn, który do dziś jest sercem wietnamskiej produkcji kawy. Do miana jednego z największych eksporterów kawy na świecie, Wietnam dochodził bardzo wolno. Ze względu na toczące się wojny w całym kraju, w połowie XX wieku produkcja kawy była ograniczona i mało istotna. Praca wszelkich prywatnych przedsiębiorstw była stłumiona, ponieważ nowe władze rządowe starały się skolektywizować wszystkie gałęzie przemysłu. W 1986 roku sytuacja uległa gwałtownej zmianie i wraz z wprowadzeniem reform Doi Moi, zezwolono na prywatną przedsiębiorczość, a przemysł ponownie zaczął się rozwijać. W konsekwencji, w 1999 roku Wietnam stał się drugim co do wielkości producentem kawy na świecie zastępując jednocześnie Kolumbię.
Co ciekawe, pierwszą kawą zasadzoną w Wietnamie była Arabika, a nie tak powszechnie uprawiana tam Robusta! Dotarła ona do Wietnamu dopiero prawie 30 lat później, gdy Francuzi sprowadzili ją na Wyżyny Centralne w 1908 roku. Obecnie, Robusta stanowi około 95% całkowitej produkcji. Znana jest z wyrazistego, gorzkiego smaku i wyższej zawartości kofeiny w porównaniu do Arabiki. Charakteryzuje się ona lekko czekoladowym smakiem.
Mówi się, że w Wietnamie kawa to styl życia i zgadzamy się z tym. Pije się ją tutaj w różnych postaciach i z różnymi dodatkami. Oto niektóre z nich:
Kawa w Wietnamie to coś więcej niż napój - to integralna część kultury, tradycji i gospodarki. Niezależnie od tego, czy preferujesz klasyczną robustę, czy jesteś gotów na eksperymenty z kawą z jajkiem czy kokosem, w Wietnamie z pewnością znajdziesz taki rodzaj, który Cię zachwyci!